Aanmelden
E-mail:

Wachtwoord:

Registreer
Wachtwoord vergeten?
Nieuwsbrief
Navigatie

Voordelen

Hygiëne

De weekdozen worden slechts éénmalig gebruikt om een optimale hygiëne te waarborgen. De weekdozen worden in optimale hygiënische omstandigheden klaargemaakt.

Tijdswinst

Er is slechts één handeling nodig om de weekdozen in de apotheek klaar te maken. Er is maar één handeling nodig om de cupjes voor één dag klaar te zetten. Ook het toedienen aan de patiënt vergt slechts één handeling.
Er moet niet meer dagelijks naar de zorginstelling gegaan worden, alleen nog voor dringende voorschriften zoals antibiotica.
In de zorginstelling kan personeel de tijd die ze vroeger gebruikten voor het klaarzetten nu anders invullen (betere wondzorg, beter beheer zorgdossiers...). Voor een verpleegafdeling van 30 patiënten bedraagt de tijdswinst 6 à 8 uur per week. Het klaarzetten in de apotheek van de weekdozen van 30 patiënten bedraagt ongeveer 3 uur.

Minder stockageruimte

In de zorginstelling kan men op minder dan 1 m2 de weekdozen van 100 patiënten aan de muur of in een kast (beter omwille van veiligheidsredenen) bevestigen. Zij hangen op in daarvoor speciaal voorziene houders die gemakkelijk te bevestigen zijn.
Zij worden klaargezet per innamemoment op plateaus waarin de cups perfect passen. Deze plateaus zijn voorzien van een extra vak waarin de geneesmiddelen kunnen die niet in de cups kunnen of mogen (vb inspuitingen, druppels,...). Deze plateaus plaatst men dan gewoon op de verpleegkar.
De apotheker moet wel opslagruimte voorzien voor de patiëntendozen met geneesmiddelen. Deze blijven immers in de apotheek.

Optimale traceerbaarheid

Op elk moment ziet men heel duidelijk wat er in de weekdozen moet zitten, zowel bij het klaarzetten als bij het verdelen. Men ziet op elk moment welke geneesmiddelen in welke hoeveelheid in de weekdoos moeten zitten. De persoon die in de apotheek de weekdozen vult, bevestigt tevens in het programma elk medicijn dat hij klaargezet heeft. Ook het totaal aantal geneesmiddelen voor één innamemoment staat genoteerd ter controle.
De zelfklevende sluiting wordt na toediening op het controleblad gekleefd en afgetekend door de persoon die de medicatie toegediend heeft.
Bovendien heeft elk innamemoment een aparte kleur ('s morgens= blauw, 's middags = geel, 's avonds = roze en voor slapen gaan = groen).
Indien de zorgsinstelling beschikt over een geautomatiseerd medicatiedossier is koppeling met Oreus-software mogelijk: de medicatieschema's  worden dan vóór het vullen automatisch aangepast.
Apothekers die bovendien een myPharma-website hebben, geven
   de patient de mogelijkheid om hun eigen medicatieschema online overal en altijd te kunnen raadplegen alsook alle info (gebruik, bijwerkingen, folders, video's, onderzoeken...).
   de behandelende arts/verpleging gerichte specifieke informatie over de medicatie, enkel voor hen toegankelijk: uitzicht (beschrijving en foto), pletbaarheid, informatie over ziektebeelden en bijwerkingen...
Het online gedeeld medicatieschema dat in de myPharmawebsite verwerkt zit kan bovendien gebruikt worden als communicatietool tussen apotheker, arts en instelling.

Veiligheid

Optimale veiligheid is gegarandeerd, zowel bij het klaarmaken van de weekdozen, bij het klaarzetten in de zorginstelling op de plateaus als bij het toedienen van de medicijnen. Verschillende controlemechanismen zijn ingebouwd opdat de patiënt de juiste medicatie in de juiste dosis op het juiste moment kan toegediend krijgen.
De foto van de patiënt, de patiëntgegevens (kamernr, huisarts...) en het doseringsschema van zijn geneesmiddelen staan zowel op de weekdoos als op het controleblad voor de verpleging.
Zowel op de cup als op het controleblad staan de geneesmiddelen die extra toegediend moeten worden.

Economisch verantwoord

De weekdoos kan nog altijd aangepast worden. Doordat de cups hersluitbaar zijn, kan men op elk ogenblik nog aanpassingen doen: dosis verhogen, medicatie stopzetten, nieuwe medicatie toevoegen). Men dient dus geen nieuwe weekdoos te maken en de oude (met nog heelwat medicijnen) te vernietigen.
Voor het programma betaalt men slechts éénmalig een geringe installatiekost (programma + opleiding).