Aanmelden
E-mail:

Wachtwoord:

Registreer
Wachtwoord vergeten?
Nieuwsbrief
Navigatie

Hoge bloeddruk: algemeen

Ook gekend als: Hypertensie

Wat is hoge bloeddruk?

Welke zijn de oorzaken?

Wanneer dient u een arts te raadplegen?

Wat kunt u er zelf aan doen?

              hoge bloeddruk             
Wat is hoge bloeddruk?

Bij elke hartslag trekt het hart samen en ontspant daarna weer. Zo pomt het hart het bloed door de bloedvaten. Dit geeft een bepaalde druk in de bloedvaten, dit noemen we de bloeddruk. De hoogte van deze druk is afhankelijk van de snelheid waarmee het hart klopt en van de weerstand van de bloedvaten. De bloeddruk wordt gemeten met een bloeddrukmeter en wordt uitgedrukt in twee getallen in millimeter kwik (mmHg). Het eerste getal is de bovendruk of de druk wanneer het hart zich samentrekt. Het tweede getal is de onderdruk: de druk wanneer het hart zich ontspant. De bloeddruk kan schommelen, dit is normaal. Tijdens inspanningen en stress stijgt de druk, bij rust daalt de druk. Er zijn ook verschillen van mens tot mens en met leeftijd en gewicht, neemt de bloeddruk geleidelijk toe. We spreken van hoge bloeddruk of hypertensie als de bloeddruk constant, ook bij rust, hoger is dan 140/90 mmHg. Om hoge bloeddruk vast te stellen, vertrouwt men echter niet op slechts één meting. Voor een betrouwbare diagnose van hoge bloeddruk moet de bloeddruk minstens bij drie verschillende gelegenheden verhoogd zijn. We vermelden nog de "witte-jassen-hoge bloeddruk". Mensen die daar last van ondervinden, hebben vaak een normale bloeddruk, die echter stijgt als een dokter de meting uitvoert. Het is belangrijk dat de bloeddruk wordt gemeten als u al even in rust bent, d.w.z. als u zit of ligt en niet net ervoor bijvoorbeeld de trap hebt opgelopen (zie verder tips bij bloeddrukmeting).

Hoge bloeddruk veroorzaakt meestal geen klachten. Slechts wanneer uw bloeddruk erg hoog is, kan u last hebben van hoofdpijn, duizeligheid, of onscherp zien. Veel mensen merken dus niets van hun hoge bloeddruk. Het gevaar schuilt hierin dat die hoge bloeddruk na lange tijd ergere ziekten veroorzaakt, zoals bijvoorbeeld nierziekten, aderverkalking, beschadiging van het netvlies, een hartaanval of een beroerte. Hoge bloeddruk wordt niet voor niets ook wel eens een "stille doder" genoemd. De kans op beschadiging van slagaders, hart en nieren stijgt  met de ernst en de duur van de hoge bloeddruk. Slagaders, die beschadigd zijn, zullen eerder vernauwd worden door aderverkalking of atherosclerose. Dit is een aandoening waarbij vetten zich op de wanden van de bloedvaten afzetten en deze op hun beurt vernauwen. Het is bijgevolg van groot belang om hoge bloeddruk tijdig op te sporen en consequent te blijven behandelen.

 


Welke zijn de oorzaken?

Bij negen op de tien mensen met hoge bloeddruk is er geen duidelijke oorzaak voor deze aandoening. Zowel erfelijkheid als levensstijl kunnen een rol spelen. Hoge bloeddruk komt voornamelijk voor bij mensen boven de veertig, want de bloedvaten worden minder elastisch bij het ouder worden. Mensen die te zwaar zijn, (veel) stress hebben of veel alcohol drinken, lopen ook meer kans op hypertensie. Hoge bloeddruk komt vaker voor bij mannen en bij  mensen met een zwarte huidskleur. Bij zwangerschap stijgt de bloeddruk vaak en dit kan zelfs tot levensbedreigende aandoeningen leiden. In een klein aanral gevalllen is er wel een duidelijke oorzaak voor de hoge bloeddruk, bijvoorbeeld bij een nierziekte of bij een hormoonstoornis zoals hyperaldosteronisme of het syndroom van Cushing. Ook sommige geneesmiddelen, of combinaties ervan, kunnen een bloeddrukstijging veroorzaken.

 


Wanneer dient u een arts te raadplegen?

Raadpleeg uw arts bij klachten die kunnen wijzen op een hoge bloeddruk. Het is belangrijk om een hoge bloeddruk tijdig op te sporen en de behandelen om zo ernstigere aandoeningen te voorkomen.

 


Wat kunt u er zelf aan doen?

Hoge bloeddruk valt meestal niet te genezen, maar kan wel onder controle worden gehouden met o.a. een wijziging in levensstijl en/ of een behandeling.

 • Gebruik minder zout. Zout speelt waarschijnlijk een rol bij hoge bloeddruk, maar het effect is niet eenduidig. Voeg dus zo weinig mogelijk zout toe aan het eten. Eet weinig zoute producten zoals chips en zoute pinda’s en gebruik zo weinig mogelijk kant- en klaarproducten (kant-en klare maaltijden, -soepen, -sauzen en -kruidenmix), omdat daar veel zout in zit. Eet ook niet teveel drop.
 • Probeer het drinken van alcohol te beperken, zeker niet meer dan 2 glazen per dag en liefst niet elke dag.
 • Streef een gezond gewicht na. Beweging en een gezonde voeding zijn belangrijk omdat hoge bloeddruk een hoger riscio voor aderverkalking betekent.
 • Stop met roken. Roken is heel schadelijk voor uw hart en vaten.
 • Als u medicatie tegen hoge bloeddruk voorgeschreven krijgt, moet u deze heel consequent blijven innemen, ook al heeft u geen last van klachten van hypertensie.
 • Neem regelmatig zelf uw bloeddruk. Doe dit bijvoorbeeld enkele malen per dag en op vaste tijdstippen. Neem een dergelijk schema mee naar uw huisdokter. Zo kan uw arts uw toestand en de werkzaamheid van uw geneesmiddelen beter beoordelen. Let wel: Hypertensie is complexer dan het lijkt. Door zelf uw bloeddruk te meten kan u bijkomende informatie geven aan uw arts en bent u meer betrokken bij de behandeling. Zelf conclusies trekken uit de metingen en beslissingen nemen over uw behandeling is uit den boze!
 • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en ontspanning.
 • Volg zo nodig een cholesterolverlagend dieet in overleg met uw arts.

Tips bij bloeddrukmeting

 • Meet uw bloeddruk steeds op vaste tijdstippen van de dag, bijvoorbeeld 's morgens, 's middags en 's avonds.  Dat maakt vergelijken makkelijker.
 • Zorg voor een rustige omgeving en meet liefst zittend, met uw arm in rust boven een tafel (tenzij je arts iets anders aanbeveelt).
 • Koffie of sigaretten moeten een half uur voor het meten worden vermeden.
 • Rust 5 minuten voor u gaat meten.
 • Tijdens het meten mag u niet spreken of bewegen, want dat beïnvloedt de meting.  
 • Verkies een toestel dat de bloeddruk ter hoogte van de bovenarm meet, en niet ter hoogte van de pols. Gebruik een gevalideerd (is niet hetzelfde als "getest" )toestel, zo bent u zeker van een goede  meting.
 • Zorg dat de manchet (bevestigingsstrook) van het toestel aangepast is aan uw armomtrek.
 
 Vraag steeds het advies van uw arts en/of apotheker!